MCA

Management Control Auditing

Onze ervaringen met interviewervaringen

Geen professional ontkent dat interview- en rapportagevaardigheden uitermate belangrijk zijn voor de onderzoekende internal auditor. Desondanks ligt de nadruk van auditopleidingen nog sterk op de inhoud. De gangbare vaardigheidstrainingen die worden aangeboden zijn vaak van hoge kwaliteit maar sluiten slechts beperkt aan bij de dagelijkse praktijk van de auditors. ACS biedt een vaardigheidstraining ‘uit de praktijk voor de praktijk’ aan.
Read More…

De Auditfunctie in een Rijnlandse organisatie

Er bestaan veel misverstanden over ‘Rijnlands’ en veel vooroordelen over ‘Audit’. We ontkomen er daarom niet aan beide begrippen te duiden alvorens we ze bij elkaar kunnen brengen. Om de haastige lezer niet direct te verliezen houden we onze teksten kort en gericht en verwijzen we naar onderliggende teksten voor wie het echt wil doorleven. Read More…

Internal auditfuncties zijn momenteel populair!

Althans bij toezichthouders, die er graag enkele oplettende ogen bij hebben. Nog onvoldoende bij management of ‘de gecontroleerde’. Toch is ook het imago van de IAF binnen de organisatie snel te verbeteren. Maar een goed functionerende club met enthousiasmerende onderzoekers die gedurende langere tijd daadwerkelijk bijdragen aan verbetering en doelrealisatie, krijg je niet met budget en richtlijnen alleen. Read More…

Kunt u nog zonder te blozen in de spiegel kijken?

Als auditors beloven we nogal wat:
  • Een ‘oordeel over de effectieve en efficiënte beheersing’. Maar bedoelen we dan dat we kunnen aangeven hoe efficiënt die effectieve beheersing is? Of welke effectieve wijze van beheersen de meest efficiënte is?
  • Over het ‘In control-statement’. Maar is ‘in control’ dat de doelen zullen worden gehaald of (toch) dat management zich er betrouwbaar over kan verantwoorden?
  • ‘Assurance over gedrag’. Ja, maar dan niet meer ‘met een redelijke mate van zekerheid’. Oh, … met welke zekerheid dan?
Natuurlijk houden we vaak een slag om de arm bij onze rapportages, maar …. Hadden we bij het aangaan van de opdracht echt voldoende door waar we aan begonnen?
Waarmaken wat we beloven begint bij weten waartoe we werkelijk in staat zijn. En dat voordat we iets beloven! Nemen we tijdig voldoende tijd om te onderzoeken waar we instappen? Read More…

The Trusted Advisor: IIA’s antwoord ...

op de vraag om meer toegevoegde waarde.
In 1995 bedacht ik de sportarts als ‘ideale’ rol voor het management, toen ik als nieuw MT-lid van een accountantsdienst mijn rondje langs de BU-directeuren maakte. Nadat ik hen de mogelijkheid gaf hun beeld van de toenmalige IAD te duiden, vertelde ik hen wat mijn ideale rol inhield. Lang niet iedereen vertrouwde erop dat auditors tot een dergelijke metamorfose in staat zijn.
De oudste publicatie van David H. Maister over ‘The Trusted Advisor’ die ik heb kunnen vinden stamt uit 1997, maar onderstaande citaat over de arts-patiënt relatie stamt al uit 1991:
There is an old joke about doctors that says they “get fascinated with the disease, but couldn’t care less about the patient.” Unfortunately, this attitude (and behavior) is all too prevalent in a wide array of professions. Too many professionals get overly focused on technical matters and lose sight of the essential relationship nature of professional transactions. Read More…

Management Control Auditing

Bij MCA staat de opdrachtgever van de management control audits centraal. Goed onderzoek doen gericht op het realiseren van de ondernemingsdoelstellingen is waar wij voor staan. De MCA-gedachte is meestal de basis voor onze ondersteuning van auditdiensten en control-afdelingen in hun verdere ontwikkeling. Ook onze talrijke trainingen starten vanuit de MCA-gedachte.
De MCA-aanpak wordt ondersteund door theorieën en tooling van eigen hand. Gepubliceerd in vele artikelen en boeken en gedoceerd op universiteiten en hogescholen. De boeken zijn te koop en de artikelen te downloaden op Auditing.nl. Maar ook op deze pagina vindt u MCA-gerelateerde ‘Blogs’.
Read More…

Aanrader: Leerpunten Kwaliteitstoetsingen IIA.

Lees met name de nuanceringen!
Het nét verschenen IIA-nl-document ‘Leerpunten uit de externe kwaliteitstoetsingen 2018’ bevat naast goed nieuws ook een zorg. Het rapport “beschrijft de resultaten van de analyse van de uitgevoerde externe kwaliteitstoetsingen in 2018. Het verschaft inzicht in de conclusies en aanbevolen verbeterpunten die frequent voorkomen. Hiermee beoogt IIA Nederland IAF’s handvatten te geven voor een volgende stap in hun kwaliteitsverbetering.”
Het document door de oogharen bekijkend geeft het een positieve boodschap weer. Iets kritischer analyserend scoren we nog niet overtuigend waar het de kern van de functie raakt: goed doordacht en transparant uitgevoerd onderzoek gericht op organisatievragen in het licht van doelrealisatie is die essentie. Onafhankelijke ophanging, formele communicatiestructuren, escallatierichtlijnen, et cetera …. zijn ‘slechts’ voorwaarden om aan die essentie te kunnen voldoen.
Read More…

De nieuwe lente! Onze taal geeft weer wie we zijn ....

en hoe we de wereld in kijken!
Wat is het toch dat management control activiteiten: het economisch alloceren van middelen, het juiste meten en motiverend communiceren (Anthony 2004), steeds worden uitgedrukt in risico’s en het treffen van controlemaatregelen om risico’s te ‘mitigeren’?

Uit de column ‘Winter is coming’: “De IAF dient naast het identificeren van het risico-universum ook rekening te houden met de enablers van een internal auditplan. De tien onderstaande enablers geven richting aan het internal auditjaarplan.”
Als oefening en eerste stap in ons streven te worden gezien als ‘Trusted Advisor’ pogen we de 10 onderwerpen uit de blog ‘Winter is coming’ te verwoorden gebaseerd op een management control-visie zonder risico-jargon. In een andere column zijn we dieper ingegaan op wat verder minimaal nodig is om als (internal) auditor enige kans te gaan maken op de titel ‘Trusted Advisor’.
Read More…